FAQ
Leren windsurfen gaat in de praktijk zeer snel. Fouten worden onmiddellijk afgestraft met een duik in het water. Met enkele aanwijzingen ontdek je al snel hoe je kan blijven staan, én op welke manier je jezelf kunt laten voortbewegen door de wind. Val je er in het begin van de cursus nog regelmatig in, aan het eind kun je alle kanten op surfen.
Dit is één van de lastigste vragen. De leeftijd van de windsurf(st)er doet er over het algemeen niet echt toe, het is meer de lichaamsbouw en kracht die hij/zij bezit die bepaalt of je kan leren windsurfen. Het moeilijkste onderdeel is namelijk je zeil uit het water halen, als dat lukt, dan lukt de rest ook wel. Over het algemeen hanteren we een minimumleeftijd van 9 á 10 jaar. Praat voor alle zekerheid eerst even met één van onze monitors, zij zullen U met veel plezier te woord staan.
Om de ‘kleintjes’ nog beter te kunnen begeleiden kochten wij recent 15 nieuwe kindertuigen aan. De zeilgrootte gaat van 1.5m² tot 2.7m². Zet zo’n zeiltje op één van onze RRD Easyriders en het lukt wel.
Wij hebben jammer genoeg geen invloed op het weer, ook hebben we nog steeds geen reuze-ventilators staan die voor de nodige beauforts kunnen zorgen. De surfinitiaties gaan gewoon door. Wind of geen wind, je kan altijd met windsurfen bezig zijn en dat zijn we ook van plan tijdens jullie initiatiedag.
Plankgevoel (evenwicht, te weten komen hoe een plank draait), de windroos, activiteiten op het water, volleybal, … er is genoeg te doen op een windloze dag, gelukkig maar. Vanzelfsprekend ligt de nadruk niet op theorie, deze is enkel nodig voor de kennis van het materiaal en veiligheid op het water.
We houden natuurlijk de aandacht op het windsurfen: vanaf het moment dat het waait, staan we terug op het water! Als het echt windstil is gaan we SUPpen – de hype in vlaanderen.
In onze club is het mogelijk om privé windsurflessen te volgen. Voor volwassenen is het best om alleen of met enkele vrienden(max 3 personen) een initiatie van 10 lessen te volgen.
Deze lessen worden gegeven in afspraak met de monitor en kunnen zowel in de week als tijdens het weekend. Na deze initiatie beheerst men meestal de basis en kan men starten en terug keren waar men vertrokken is. Daarna valt er alleen nog maar veel te oefenen voor men verdere technieken wil aanleren. De lesreeksen starten vanaf 1 mei.
Zoals hierboven reeds aangehaald hebben we hier helaas geen invloed op. Onze monitoren zullen de dag zelf de situatie inschatten en zeggen wat er gaat gebeuren. Ook als het regent gaan we het water op (nat zul je toch worden). Wanneer er onweer in de lucht hangt (merkbaar) dan laten we vanzelfsprekend, omwille van veiligheidsredenen, niemand op het water.
Geen probleem, spreek even met ons monitorenteam, dan lossen we dit wel op.
Zeker, onze Initiatiecursus/Basis windsurfen van 10 lesuren is hiervoor het meest geschikt, alsook onze IkSurf sessies.
De privélessen gaan door tijdens de openingsuren van de club en in afspraak met één van onze monitors. Stuur ons een voorstel wanneer U de eerste les kan nemen – 2 uur per dag – en wij zoeken een monitor voor U.
Een paar surfbotjes of een paar versleten sportschoenen, en zwemgerief.
Stand Up Paddle (of kortweg SUP) is een toegankelijke surfsport waarvan je de basis snel onder de knie hebt, en waar je na één initiatieles zelfstandig mee aan de slag kan. Suppen doe je rechtstaand op een surfboard, voortbewegend via een peddel in de hand. Al Suppend kan je op een ontspannen manier zowel de woeste zee als de meer vlakke binnenwaters, meren, kanalen en zelf de stedelijke binnenwateren ontdekken. Stand Up Paddle kan beoefend worden door zowel jong en oud; zowel kinderen, jongeren, ouders en grootouders kunnen deelnemen. Aangezien de SUP boards zeer stabiel zijn is de kans op een nat pak klein, waardoor SUP zelfs niet exclusief voor waterratten is.