WWSV-Corona-update: Richtlijnen sport vanaf 9 juni 2021

Op basis van de beslissingen door het Overleg Comité van 11 mei 2021 en het federaal ministerieel besluit van 4 juni kregen we een vooruitblik op de versoepelingen die we de komende maanden mogen verwachten. Via deze update trachten we op basis van de beschikbare informatie een overzicht te geven van wat deze versoepelingsfases op 9 juni, 1 juli, 30 juli, 13 augustus en 1 september voor de sportsector zullen betekenen. We volgen nieuwe informatie vanuit het federale niveau op de voet en zorgen voor een eventuele update van deze basisregels van zodra deze info beschikbaar is.

In het kort gelden volgende regels vanaf 9 juni:


Voor iedereen:

 • Indoor en outdoor sporten zijn toegelaten. Indien mogelijk geniet outdoor sporten de voorkeur.

Sportactiviteiten in een niet-georganiseerde context:
kunnen in groepen van maximaal 10 personen, conform de regels van het samenscholingsverbod. Binnen deze groep moet je dus afstand houden tijdens het sporten.
Conform het MB mag men afwijken van de afstandsregels in groepen van maximaal 4 personen. In deze beperkte groepen kan dus ook gesport worden met contact.


Sportactiviteiten in een georganiseerde context
kunnen doorgaan in een sportgroep van maximaal 50 personen indoor (vanaf 25 juni max. 100 personen) of 100 personen outdoor, exclusief de begeleider(s).
Contact is toegestaan bij sportactiviteiten in georganiseerd verband in de mate dat dit noodzakelijk is door de aard van de sport.
Georganiseerde sportwedstrijden (competities, tornooien, interclubs, …) zijn toegelaten, ook met contact.


Specifiek voor sportkampen en sportstages geldt:

Sportkampen voor kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:
Groepen van max 50 personen tot en met 24 juni (100 personen vanaf 25 juni), exclusief begeleiders
Bij voorkeur outdoor sportactiviteiten, indoor mogelijk indien noodzakelijk en volgens de richtlijnen in het protocol voor sportkampen.
Kinderen tot en met 12 jaar hoeven nergens afstand te bewaren en geen mondmasker te dragen. Personen vanaf 13 jaar kunnen ook sporten met contact voor zover de nodig is door de aard van de sport.
Begeleiding draagt mondmaskers
Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod
Indoor lunchen is mogelijk, kleedkamergebruik is toegestaan
Overnachtingen zijn niet mogelijk tot en met 24 juni, dit kan wel vanaf 25 juni
De richtlijnen uit het protocol voor sportkampen voor kinderen en jongeren worden hierbij strikt opgevolgd.


Publiek is toegelaten onder volgende voorwaarden:

Bij sporttrainingen en wedstrijden kan steeds tot 1 persoon per deelnemer indien het gaat om deelnemers tot 18 jaar (indien van het zelfde huishouden), bij g-sporters of bij hulpbehoevenden. Dit kan zonder CERM of CIRM.
Indoor, indien zittend, tot 200 personen (of 75% van CIRM indien dit lager is dan 200)
Outdoor, staand of zittend, tot 400 personen
Algemeen geldt:

De richtlijnen voor LO-lessen vind je terug op de site van Onderwijs Vlaanderen (typ “lichamelijke opvoeding” in de zoekbalk).
Indoor sportinfrastructuren mogen enkel open tussen 5u en 23u30.
Zwembaden mogen open, inclusief recreatiezones en subtropische zwembaden. Uitbaters van zwembaden passen de maatregelen in het strikt toe.
Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij prof- en topsport, sportkampen en zwembaden. Watersporters die na het sporten droge kledij moeten aantrekken kunnen op individuele basis gebruik maken van een kleedkamer (douches blijven gesloten).
Sportkantines kunnen openen volgens de richtlijnen in het protocol voor de horeca. Meer info vind je op de website website heropstarthoreca.be.
Wanneer je sport onder een overkapping (bv. tentstructuur) met vier zijwanden die volledig open zijn, zijn de regels voor outdoor sporten van toepassing
Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je de laatste federale maatregelen.


Lees het:

Basisprotocol sport
Protocol voor beheerders van fitnesscentra
Protocol voor sportkampen en sportstages (Tot en met 24 juni 2021)
Protocol voor zwembadexploitanten
Protocol voor exploitanten van zwemgelegenheden in recreatiedomeinen


Vooruitblik op mogelijke versoepelingen
Vooruitblik op mogelijke versoepelingen op basis van de voorlopige communicatie vanuit het federale niveau na het overlegcomité van 11 mei (onder voorbehoud van gunstige corona-cijfers en eventuele wijzingen in de federale richtlijnen). Het verwachte federale MB zal hierbij mogelijks nog extra modaliteiten opleggen. Wij verduidelijken deze in een update van het basisprotocol sport en corona en de onderliggende protocollen van zodra dit MB beschikbaar is.


1 juli
De resterende beperkingen op sportactiviteiten worden opgeheven
De limieten voor publiek bij sportwedstrijden worden verruimd:
Binnen tot 2.000 personen of 80% van de zaalcapaciteit (CIRM), zittend, met mondmasker en op een veilige afstand
Buiten tot 2.500 personen, met mondmasker en op een veilige afstand
Vanaf 25 juni: Sport- en jeugdkampen kunnen voor maximaal 100 personen, overnachting is toegelaten.


30 juli
De limieten voor publiek bij sportwedstrijden worden verruimd:
Binnen tot 3.000 personen of 100% van de zaalcapaciteit (CIRM), zittend, met mondmasker en op een veilige afstand
Buiten tot 5.000 personen, met mondmasker en op een veilige afstand


13 augustus
Massa-(sport)evenementen zijn buiten opnieuw toegelaten. Deelname gelinkt aan voorleggen vaccinatieattest of recente negatieve PCR-test.
(Eventuele) publiekslimieten nog te bepalen


1 september
Massa-(sport)evenementen zijn ook binnen opnieuw toegelaten. Deelname gelinkt aan voorleggen vaccinatieattest of recente negatieve PCR-test.
(Eventuele) publiekslimieten nog te bepalen
Geen restricties meer op jeugd- en sportkampen en sportstages

RECREATIEVERBOD opnieuw van kracht!

spijtig genoeg is er opnieuw een recreatieverbod opgelegd voor onze plas omwille van een te grote hoeveelheid BlauwalgVan zodra we meer nieuws of nieuwe testresultaten hebben, brengen we jullie op de hoogte!Zolang de regen- en stormvoorspellingen blijven houden blijft ook onze cafetaria (terras) even gesloten.

WWSV CORONA UPDATE: 08 Mei 2021

Het MB i.v.m. de versoepelingen die vanaf morgen ingaan is eindelijk deze namiddag gepubliceerd. Hieronder de regels die van kracht zijn vanaf zaterdag 8 mei.

Update 7 mei 2021  – Op basis van de beslissingen door het Overleg Comité van 14 april 2021 veranderen een aantal zaken vanaf 8 mei. Dit werd bekrachtigd door een ministerieel besluit op 7 mei. 
We kunnen outdoor ongeacht de leeftijd sporten met contact in groepen van maximum 25 personen. We volgen nieuwe informatie vanuit het federale niveau op de voet en zorgen voor een eventuele update van deze basisregels van zodra deze info beschikbaar is.

In het kort gelden volgende regels vanaf 8 mei:

Voor kinderen tot 13 jaar:

 • Bij voorkeur sport je outdoor.
 • Outdoor en indoor trainen met contact (oefen- en wedstrijdvormen) is toegestaan. Dit kan indoor in een groep van maximum 10 personen en outdoor in een groep van maximum 25 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum aantal personen.
 • Wedstrijden met deelnemers van verschillende sportgroepen of clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
 • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot en met 18 jaar (°2002):

 • Indoor sporten is niet toegestaan.
 • Outdoor, en in zwembaden, is trainen met contact toegestaan, in een groep van maximum 25 personen in georganiseerd verband. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 25 personen. Contact is enkel toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. Sporten in niet-georganiseerd verband kan volgens de regels van het samenscholingsverbod (max. 10 en zonder contact)
 • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
 • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor personen vanaf 19 jaar (°2001 of vroeger) zijn de richtlijnen als volgt:

 • Outdoor sportactiviteiten met maximum 10 personen in niet-georganiseerd verband zijn toegestaan, op voorwaarde dat de afstandsregels (1,5m) steeds worden gerespecteerd en volgens de regels op het samenscholingsverbod. Outdoor sportactiviteiten in georganiseerd verband zijn mogelijk met maximum 25 personen, met contact en exclusief begeleiders.
 • In instructiebaden en sportbaden is trainen in een georganiseerde context toegestaan voor groepen van maximum 25 personen (sportbegeleider inbegrepen) met contact. In niet-georganiseerd verband volgt men de regels van het samenscholingsverbod.  
 • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.

Specifiek voor sportkampen:

 • Sportkampen voor kinderen tot 13 jaar (°2008) kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:

o Groepen van max 10 personen indoor of 25 personen outdoor (exclusief begeleiders)

o Bij voorkeur outdoor sportactiviteiten, indoor mogelijk indien noodzakelijk en volgens de richtlijnen in het protocol voor sportkampen.

o Kinderen hoeven geen afstand te bewaren en geen mondmasker te dragen

o Begeleiding draagt mondmaskers

o Geen andere hobby in de week waarin men een sportkamp volgt

o Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod

o Indoor lunchen is mogelijk, kleedkamergebruik is toegestaan

o Overnachtingen zijn niet mogelijk

 • Sportkampen voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot 19 jaar (°2002) kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:

o Groepen van max 25 personen (exclusief begeleiders)

o Outdoor sporten met contact toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. Indoor sporten niet toegestaan.

o Geen andere hobby in de week waarin men een sportkamp volgt

o Begeleiding draagt mondmaskers

o Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod 

o Indoor lunchen is niet mogelijk. Kleedkamergebruik is toegestaan indien noodzakelijk (bv. watersportkamp) en wordt tot strikte minimum beperkt.

 • Overnachtingen zijn niet mogelijk

·     De richtlijnen uit het protocol voor sportkampen worden hierbij strikt opgevolgd. Een update van dit protocol komt ten laatste 10 mei op onze website.

Algemeen:

 • Enkel tijdens onderwijsactiviteiten van het leerplichtonderwijs zijn samenscholingen met meer dan 25/10 personen toegestaan voor jongeren vanaf 13 jaar. Die richtlijnen vind je terug op de site van Onderwijs Vlaanderen (typ “lichamelijke opvoeding” in de zoekbalk).
 • Zwembaden: instructiebaden, kinder- en sportbaden mogen open. Recreatiezones en subtropische zwembaden moeten gesloten blijven. Uitbaters van zwembaden passen de maatregelen in het Protocol voor zwembaden strikt toe. 
 • Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij sportkampen en zwembaden. Watersporters die na het sporten droge kledij moeten aantrekken kunnen op individuele basis gebruik maken van een kleedkamer (douches blijven gesloten).
 • Sportkantines kunnen een terras openen volgens de richtlijnen in het protocol voor de horeca (via de website). 
 • Professionele sporten en topsport zijn mogelijk mits een aanvraag op basis van een concreet draaiboek (met teststrategie voor wedstrijden) en na toestemming van de bevoegde minister
 • Publiek is indoor voorlopig niet toegelaten, behalve 1 persoon van het huishouden bij kinderen en jongeren tot en met 18 jaar of 1 begeleider bij een G-sporter. Outdoor is publiek toegelaten bij evenementen en (top)sportwedstrijden (zittend en max. 50). Van zodra amateurwedstrijden opnieuw kunnen, zal men daar dus ook opnieuw publiek kunnen ontvangen (indien outdoor, zittend en max. 50 personen). De case van amateursportwedstrijden staat geagendeerd op het overlegcomité van 11 mei.
 • Wanneer je sport onder een overkapping (bv. tentstructuur) met vier zijwanden die volledig open zijn, zijn de regels voor outdoor sporten van toepassing
 • Vanaf 26 april zullen enkele proef- en pilootevenementen worden geselecteerd in functie van het toelaten van publiek

Vooruitblik op eventuele versoepelingen (onder voorbehoud van gunstige corona-cijfers en eventuele wijzingen in de federale richtlijnen):

·     X juni

oUitbreiding van het maximum aantal personen dat een georganiseerde outdoor sportactiviteit mag bijwonen

oOpenstellen van indoor sportinfrastructuur (inclusief fitness)

oVanaf 25 juni kunnen de zomersportkampen opnieuw. Hier maakt men grotendeels gebruik van bestaande draaiboeken

Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je ook info over de andere  federale maatregelen.

Lees het Basisprotocol Sport

UPDATE: recreatieverbod

Voorlopig blijft het recreatieverbod van kracht op onze vijver en zal ook de club komend weekend niet openen (1 mei weekend). Wij hebben bij de bevoegde instanties alvast een nieuwe test aangevraagd. Van zodra er opnieuw een positieve labo- uitslag volgt plaatsen wij dit op al onze media kanalen.

Onderschat ‘blauwalg’ zeker niet! Bij inname in het lichaam kan men hier zeer ernstig ziek van worden.

RECREATIEVERBOD

Jammergenoeg worden wij op dit ogenblik geconfronteerd met tegenstrijdige informatie inm de waterkwaliteit van onze plas. Enerzijds hebben de de officiële analyseresultaten van het Agentschap Zorg en Gezondheid van 19 April 2021 dat wij ontvangen hebben op 22 April 2021 en ook publiceerden. Uit dit document blijkt dat waterrecreatie is toegestaan en dat de actuele waterkwaliteit ‘zeer goed’ is.

Anderzijds maakt de website kwaliteitzwemwater.be, een website uitgegeven door hetzelfde Agentschap Zorg en Gezondheid melding van de aanwezigheid van potentieel toxische cyanobacteriën, gebaseerd op dezelfde analyseresultaten van 19 Apil 2021. Op basis hiervan kondigt het lokale bestuur van Stad Mechelen, terecht, een recreatieverbod voor onze plas. Gezien de volksgezonheid boven allen gaat zijn wij dan ook genoodzaakt om de club gesloten te houden en dit tot nader bericht. Een verklaring voor deze bocht van 180 graden hebben we van het Agentschap Zorg en Gezondheid helaas nog niet mogen ontvangen.

Van zodra we verdere informatie ontvangen houden we jullie via onze kanalen op de hoogte. Check zeker onze nieuws- en openingsurenpagina’s op onze website. Jammer genoeg geen goed nieuws in deze al bizarre tijden.

https://www.wsc-alleman.be/openingsuren

COVID-19: Overzicht huidige regels

Hieronder een overzicht van de geldende covid-19 regels geldende op het domein van onze surfclub en dit tot nader bericht.


1) op het domein is het verplicht om een mondmasker te dragen. Zowel op het terras als in de loods en het sanitair gedeelte. Wanneer je aan het sporten bent (Windsurf of SUP) dan kan het mondmasker uit.
2) Iedereen dient zich te registreren in ons clubhuis.
3) Hou zeker voldoende afstand en vergeet niet regelmatig je handen te wassen of te ontsmetten. Wij voorzien op verschillende plaatsen alcoholgel.
4) Kleedkamers blijven gesloten, dit om conform te zijn met de opgelegde Covid-19 maatregelen.

Hou het veilig!


https://www.wsc-alleman.be/staysafe
https://www.mechelen.be/coronavirus/vrije-tijd