WWSV CORONA UPDATE: 08 Mei 2021

Het MB i.v.m. de versoepelingen die vanaf morgen ingaan is eindelijk deze namiddag gepubliceerd. Hieronder de regels die van kracht zijn vanaf zaterdag 8 mei.

Update 7 mei 2021  – Op basis van de beslissingen door het Overleg Comité van 14 april 2021 veranderen een aantal zaken vanaf 8 mei. Dit werd bekrachtigd door een ministerieel besluit op 7 mei. 
We kunnen outdoor ongeacht de leeftijd sporten met contact in groepen van maximum 25 personen. We volgen nieuwe informatie vanuit het federale niveau op de voet en zorgen voor een eventuele update van deze basisregels van zodra deze info beschikbaar is.

In het kort gelden volgende regels vanaf 8 mei:

Voor kinderen tot 13 jaar:

 • Bij voorkeur sport je outdoor.
 • Outdoor en indoor trainen met contact (oefen- en wedstrijdvormen) is toegestaan. Dit kan indoor in een groep van maximum 10 personen en outdoor in een groep van maximum 25 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum aantal personen.
 • Wedstrijden met deelnemers van verschillende sportgroepen of clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
 • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot en met 18 jaar (°2002):

 • Indoor sporten is niet toegestaan.
 • Outdoor, en in zwembaden, is trainen met contact toegestaan, in een groep van maximum 25 personen in georganiseerd verband. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 25 personen. Contact is enkel toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. Sporten in niet-georganiseerd verband kan volgens de regels van het samenscholingsverbod (max. 10 en zonder contact)
 • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
 • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor personen vanaf 19 jaar (°2001 of vroeger) zijn de richtlijnen als volgt:

 • Outdoor sportactiviteiten met maximum 10 personen in niet-georganiseerd verband zijn toegestaan, op voorwaarde dat de afstandsregels (1,5m) steeds worden gerespecteerd en volgens de regels op het samenscholingsverbod. Outdoor sportactiviteiten in georganiseerd verband zijn mogelijk met maximum 25 personen, met contact en exclusief begeleiders.
 • In instructiebaden en sportbaden is trainen in een georganiseerde context toegestaan voor groepen van maximum 25 personen (sportbegeleider inbegrepen) met contact. In niet-georganiseerd verband volgt men de regels van het samenscholingsverbod.  
 • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.

Specifiek voor sportkampen:

 • Sportkampen voor kinderen tot 13 jaar (°2008) kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:

o Groepen van max 10 personen indoor of 25 personen outdoor (exclusief begeleiders)

o Bij voorkeur outdoor sportactiviteiten, indoor mogelijk indien noodzakelijk en volgens de richtlijnen in het protocol voor sportkampen.

o Kinderen hoeven geen afstand te bewaren en geen mondmasker te dragen

o Begeleiding draagt mondmaskers

o Geen andere hobby in de week waarin men een sportkamp volgt

o Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod

o Indoor lunchen is mogelijk, kleedkamergebruik is toegestaan

o Overnachtingen zijn niet mogelijk

 • Sportkampen voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot 19 jaar (°2002) kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:

o Groepen van max 25 personen (exclusief begeleiders)

o Outdoor sporten met contact toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. Indoor sporten niet toegestaan.

o Geen andere hobby in de week waarin men een sportkamp volgt

o Begeleiding draagt mondmaskers

o Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod 

o Indoor lunchen is niet mogelijk. Kleedkamergebruik is toegestaan indien noodzakelijk (bv. watersportkamp) en wordt tot strikte minimum beperkt.

 • Overnachtingen zijn niet mogelijk

·     De richtlijnen uit het protocol voor sportkampen worden hierbij strikt opgevolgd. Een update van dit protocol komt ten laatste 10 mei op onze website.

Algemeen:

 • Enkel tijdens onderwijsactiviteiten van het leerplichtonderwijs zijn samenscholingen met meer dan 25/10 personen toegestaan voor jongeren vanaf 13 jaar. Die richtlijnen vind je terug op de site van Onderwijs Vlaanderen (typ “lichamelijke opvoeding” in de zoekbalk).
 • Zwembaden: instructiebaden, kinder- en sportbaden mogen open. Recreatiezones en subtropische zwembaden moeten gesloten blijven. Uitbaters van zwembaden passen de maatregelen in het Protocol voor zwembaden strikt toe. 
 • Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij sportkampen en zwembaden. Watersporters die na het sporten droge kledij moeten aantrekken kunnen op individuele basis gebruik maken van een kleedkamer (douches blijven gesloten).
 • Sportkantines kunnen een terras openen volgens de richtlijnen in het protocol voor de horeca (via de website). 
 • Professionele sporten en topsport zijn mogelijk mits een aanvraag op basis van een concreet draaiboek (met teststrategie voor wedstrijden) en na toestemming van de bevoegde minister
 • Publiek is indoor voorlopig niet toegelaten, behalve 1 persoon van het huishouden bij kinderen en jongeren tot en met 18 jaar of 1 begeleider bij een G-sporter. Outdoor is publiek toegelaten bij evenementen en (top)sportwedstrijden (zittend en max. 50). Van zodra amateurwedstrijden opnieuw kunnen, zal men daar dus ook opnieuw publiek kunnen ontvangen (indien outdoor, zittend en max. 50 personen). De case van amateursportwedstrijden staat geagendeerd op het overlegcomité van 11 mei.
 • Wanneer je sport onder een overkapping (bv. tentstructuur) met vier zijwanden die volledig open zijn, zijn de regels voor outdoor sporten van toepassing
 • Vanaf 26 april zullen enkele proef- en pilootevenementen worden geselecteerd in functie van het toelaten van publiek

Vooruitblik op eventuele versoepelingen (onder voorbehoud van gunstige corona-cijfers en eventuele wijzingen in de federale richtlijnen):

·     X juni

oUitbreiding van het maximum aantal personen dat een georganiseerde outdoor sportactiviteit mag bijwonen

oOpenstellen van indoor sportinfrastructuur (inclusief fitness)

oVanaf 25 juni kunnen de zomersportkampen opnieuw. Hier maakt men grotendeels gebruik van bestaande draaiboeken

Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je ook info over de andere  federale maatregelen.

Lees het Basisprotocol Sport

Geef een antwoord