WWSV CORONA UPDATE: 20 Maart 21

Na het overlegcomité van gisteren werden de richtlijnen voor sportactiviteiten aangepast aan de beslissingen zoals ze tot nu toe gecommuniceerd werden door de premier. Zoals steeds is het wachten op de vertaling in het MB (en de federale FAQ) om de exacte maatregelen te kennen, maar we geven hieronder reeds mee welke invloed de beslissingen van gisteren (kunnen) hebben op de richtlijnen die sinds 8 maart in voege zijn.

Update 20 maart 2021  – Op basis van de persconferentie na het Overleg Comité van 19 maart 2021 zijn dit de basisregels voor sportactiviteiten vanaf 22 maart. We volgen nieuwe informatie vanuit het federale niveau (federaal MB, federale FAQ) op de voet en zorgen voor een eventuele update van deze basisregels van zodra deze info beschikbaar is.

In het kort:

Voor kinderen tot 13 jaar:

 • Bij voorkeur sport je outdoor.
 • Outdoor en indoor trainen met contact is toegestaan. Indoor en outdoor kan dit in een groep van maximum 10 personen, outdoor kan dit met maximum 25 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum aantal personen. We gaan ervan uit dat de groepsgrootte outdoor ook nog beperkt wordt tot 10 personen voor reguliere sportactiviteiten, net zoals voor de sportkampen, maar dit was nog onduidelijk op basis van de persconferentie. We bevestigen dit van zodra het mb beschikbaar is.
 • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
 • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot en met 18 jaar (°2002):

 • Indoor sporten is niet toegestaan.
 • Outdoor, en in zwembaden, is trainen met contact toegestaan, in een groep van maximum 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 10 personen. Contact is enkel toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport.
 • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
 • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor personen vanaf 19 jaar (°2001 of vroeger) zijn de richtlijnen als volgt:

 • outdoor sportactiviteiten, trainen of outdoor sportlessen volgen met maximum 10 personen (sportbegeleider inbegrepen) is toegestaan, op voorwaarde dat de afstandsregels (1,5m) steeds worden gerespecteerd.
 • In instructiebaden en sportbaden is trainen in groepen van maximum 10 personen (sportbegeleider inbegrepen) met 1,5 m afstand toegestaan.

Specifiek voor sportkampen tijdens de paasvakantie:

 • Sportkampen voor kinderen tot 13 jaar (°2008) kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:

o    Groepen van max 10 personen (exclusief begeleiders)

o    Bij voorkeur outdoor sportactiviteiten, indoor mogelijk indien noodzakelijk en volgens de richtlijnen in het protocol voor sportkampen.

o    Kinderen hoeven geen afstand te bewaren en geen mondmasker te dragen

o    Begeleiding draagt mondmaskers 

o    Geen andere hobby in de week waarin men een sportkamp volgt

o    Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod

o    Indoor lunchen is mogelijk, kleedkamergebruik is toegestaan

o    Overnachtingen zijn niet mogelijk

 • Sportkampen voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot 19 jaar (°2002) kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:

o    Groepen van max 10 personen (exclusief begeleiders)

o    Outdoor sporten met contact toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. Indoor sporten niet toegestaan.

o    Geen andere hobby in de week waarin men een sportkamp volgt

o    Begeleiding draagt mondmaskers 

o    Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod 

o    Indoor lunchen is niet mogelijk. Kleedkamergebruik is toegestaan indien noodzakelijk (bv. watersportkamp) en wordt tot strikte minimum beperkt.

 • Overnachtingen zijn niet mogelijk

De richtlijnen uit het protocol voor sportkampen worden hierbij strikt opgevolgd. Er komt zo snel als mogelijk een update van dit protocol op de website van Sport Vlaanderen.

Algemeen geldt:

 • Enkel tijdens onderwijsactiviteiten van het leerplichtonderwijs zijn samenscholingen met meer dan 10 personen toegestaan voor jongeren vanaf 13 jaar. Die richtlijnen vind je terug op de site van Onderwijs Vlaanderen (typ “lichamelijke opvoeding” in de zoekbalk).
 • Zwembaden: instructiebaden, kinder- en sportbaden mogen open. Recreatiezones en subtropische zwembaden moeten gesloten blijven. Uitbaters van zwembaden passen de maatregelen in het Protocol voor zwembaden strikt toe. 
 • Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij sportkampen en zwembaden. 
 • Sportkantines blijven gesloten.
 • Professionele sporten en topsport zijn mogelijk mits een aanvraag op basis van een concreet draaiboek (met teststrategie voor wedstrijden) en na toestemming van de bevoegde minister
 • Publiek is niet toegelaten, behalve 1 persoon van het huishouden bij kinderen en jongeren tot en met 18 jaar of 1 begeleider bij een G-sporter
 • Wanneer je sport onder een overkapping (bv. tentstructuur) met vier zijwanden die volledig open zijn, zijn de regels voor outdoor sporten van toepassing

Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je ook info over de andere  federale maatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *